Invitation til 2. projektværksted om lokale fødevarer

Indlæser begivenheder

« Alle begivenheder

  • Dette er en afholdt begivenhed.

Invitation til 2. projektværksted om lokale fødevarer

5. marts 2014 @ 19:00 - 22:00

Vi kan med glæde meddele, at Poul Christensen fra Læsø har sagt ja til at komme og fortælle om hans erfaringer fra Læsø.

Poul har næse for de lokale stedbundne værdier og han fik øje på Læsøs historiske saltproduktion og de forretnings- og udviklingsmæssige muligheder, saltet kunne have for øen. Salt er grundlaget i tre forskellige og nært forbundne projekter – Læsø Saltsyderi, Læsø Kur og Læsø Spegeriet. Vi hører historien bag disse projekter, som har givet øen basis for både mere beskæftigelse, nye oplevelser og flere relaterede aktiviteter på øen – herunder også forretningsmæssige. Ikke mindst indgår brandet Læsø Salt nu som en af grundpælene i markedsføringen af Læsø, til fordel også for mange andre erhverv på øen.

Ifølge Poul er der ingen tvivl om at lokal udvikling skal vokse ud af de stedbundne værdier og de eventuelle særlige råstoffer/varer, der findes i vores lokalområder. Vi kommer til at snakke om, hvad Odsherred har at byde på og således tager vi tråden op fra vores sidste projektværksted, hvor vores stedbundne værdier – i forbindelse med Geopark Odsherred -blev præsenteret.

Glæd jer til et veloplagt og inspirerende oplæg!

Og så skal vi ellers selv i gang – – – for selvfølgelig kan vi gøre noget lignende i Odsherred!!

På basis af de idéer, der dukkede op på det første projektværksted den 29. januar, har vi dannet en række emnegrupper, som vi efter oplægget fra Læsø skal arbejde videre med og ideudvikle på, så de kan folde sig ud og blive til forskellige scenarier for nye projekter, virksomheder og aktiviteter tilknyttet Fødevarer i Odsherred.

Vi kan se følgende emnegrupper udvikle sig:

EMNEGRUPPE 1: Flere fødevareproducenter og -forædlere

Der er behov for flere producenter, bl.a. af lokalt kød, fisk og kylling, særlige grøntsager, brød og mejeriprodukter! Skal der etableres et slagtehus? Et bageri? Indsamling af vilde urter? Der er også behov for samarbejde mellem fødevareproducenter – jeg har xxx kg kød – hvad har du? har vi nok tilsammen til stabil levering til Odsherreds restauranter? En idé til efterfølgelse kunne være at etablere et bageri på andelsbasis – en landsby går sammen om at købe en stenovn, hvor andelshaverne 1-2 gange om måneden får lejlighed til at bage større portioner gode brød. Osv.

EMNEGRUPPE 2: Lokale fødevarer som undervisning og beskæftigelsestilbud

Vallekilde-holdet vil lave en socialøkonomisk virksomhed omkring et storkøkken i Anneberg. Nogle snakker om kokkeskole – og hvad med skolehaver efter have-til-mave-konceptet? Andre ønsker at tage kontakt til Odsherreds institutioner og plejehjem for at få dem til at aftage sunde lokale fødevarer.

EMNGERUPPE 3: Oplevelser og turisme forbundet med fødevarer, synliggørelse og de gode fortællinger

Det kan være alt fra ”kom og se min produktion/forædling” over diverse sanseoplevelser til et egentligt demonstrationslandbrug. Man kunne tilbyde lystsejlere en “oplevelsesbillet”, når de alligevel skal betale havneleje. Der kan iværksættes flere arrangementer a la makrelfestivallen til sommer på Odden. Vild mad i Geopark Odsherred har også stort potentiale, fx som ”Nak og æd-oplevelser”. Små og store events skal udvikles! De gode historier skal spredes, evt. via Radio Odsherred og/eller en slags “blå avis”, hvor der også handles.

EMNEGRUPPE 4: Lokal afsætning

Fødevareklyngen arbejder på et distributions- og afsætningssystem til større kunder, men der skal også tænkes i muligheder, når man skal have fat i den enkelte slutkunde – hvad enten det er turisten eller den fastboende – eller den lokale madklub? Picnickurve, levering til bådturister, farmers markets, torvehaller, fødevarefællesskab, gårdbutikker, vejsalg… dette er gruppen for alle, der gerne vil formidle og sælge de lokale fødevarer. Gruppen kan bl.a. arbejde med at omsætte idéerne fra de andre grupper til praksis i hverdagen. Eller tage diskussioner op, fx hvordan det sikres, at kunden får en god oplevelse hver gang, han/hun handler? Eller hvad er det særligt odsherred’ske?

Der vil utvivlsomt opstå et behov for koordinering mellem grupperne, idéerne og aktørerne. Måske skal der udvikles en fælles portal for gensidig udveksling af information. Der kan også opstå behov for inddragelse og samarbejde med eksterne partnere. Lokalværket vil gerne varetage denne funktion, men andre er naturligvis velkomne til at deltage i et sådant arbejde.

Vi håber at disse emnegrupper har fanget DIN interesse, og måske er der allerede et emne, som du har lyst til at engagere dig i? Vi ses den 5. marts!

Detaljer

Dato:
5. marts 2014
Tidspunkt:
19:00 - 22:00
Begivenhedskategori:
Begivenheds-tags:
, , ,

Sted

Aksen
Centervejen 91, Asnæs, 4550
+ Google Map