Borgerinitiativ i Odsherred

friogfro_peterplet

En projektgruppe vil med udgangspunkt i Odsherred hjælpe til at skabe lokal udvikling ved nye initiativer og nye netværk mellem borgerne.

Af Daniel Brøns, dabr@b-l.dk
Tirsdag den 15. januar 2013, 09:51

Borgerne skal have hænderne op af lommen og mødes og skabe nye og bedre arbejdspladser til dem selv og andre. Det kan for eksempel være håndværkere, der finder sammen om at tilbyde energirigtige løsninger på nyt byggeri eller energirenovering af ældre bygninger. Det kan være landmænd, der vil samarbejde om nye emner som fødevareturisme, formidling og naturpleje, og det kan være arbejdsløse, der med andre virksomheder eller iværksættere skaber nye grønne eller sociale initiativer – godt bakket op af »Lokalværket,« der for nuværende består af seks personer med en solid erfaring i bagagen.

Opdag hinanden i Vallekilde

Initiativet skydes i gang i januar på Vallekilde Højskole med seks seminarer, hvor alle er velkomne til at byde ind. Der vil blive åbnet med et oplæg til inspiration, og herefter kan projektet udvikle sig og vokse – især hvis det bliver muligt at få landdistriktsmidler til en professionalisering og udvidelse af vækstinitiativet, fortæller Mette Petersen, der er grøn iværksætter og en af de seks personer bag netværket, der starter i Odsherred, men har ambition om, at »Lokalværket« på sigt kan sprede sig til andre steder. Selv bor hun i Egebjerg, hvor hun oplever, hvordan fællesskab og kreativ tankegang kan sætte nye erhvervs skabende initiativer i søen.

»Ofte skal idéer bare have lidt fødselshjælp, og det er her »Lokalværket« kommer ind i billedet,« siger hun og fortæller, at hun og de fire andre ikke får noget for indsatsen.

»Oplægsholderne på Vallekilde deltager også gratis, så det her er i høj grad drevet af entusiasme,« oplyser Mette Petersen. Lokalværket har dog fået et mindre beløb fra Odsherreds lokale beskæftigelsesråd til de helt basale opstartsudgifter. Kun kaffe, øl og vand skal man selv bekoste som deltager på møderne, som Mette Petersen regner med vil blive godt fyldte.

Borgere skal trække væksten

»Vi ved fra de netop afholdte dialogmøder, at der findes mange engagerede borgere og masser af idéer, men det gælder om at finde sammen med andre, der har overlappende interesseområder og som kan se mulighederne i samarbejde. Dette forum skaber vi forhåbentligt nu,« siger Mette Petersen, der glæder sig til at netværket får sat skub i nye grønne og socialøkonomiske initiativer.

»Der er ikke så mange andre steder at gå, hvis man vil finde hinanden i et grønt eller socialøkonomisk netværk, hvor mange starter fra bunden og ønsker at opbygge en virksomhed eller en ny aktivitet på en professionel måde,« siger iværksætteren, der ønsker, at netværket bliver stærkt og inspirerende.

Seks initiativtagere bag

Det vigtigste værktøj til at drive projektet er de seks stifteres egen baggrund – og eget store netværk – både i det offentlige og i det private erhvervsliv.

»Når vi har kontakterne, og når vi kender til mange projekter, så kan vi lave rådgivning, vejlede om det økonomiske og tilskudsordninger, arrangere foredrag og studieture og skabe vidensdeling på tværs af hele landet. Det bliver rigtigt spændende at kombinere den viden med de idéer og kompetencer, som borgerne har,« siger hun og understreger, at alle borgere der går med en grøn eller social iværksætter i maven eller i en allerede eksisterende virksomheder opfordres til at være med.

»Det er ikke så uoverskueligt som man tror. Vi har ikke alle svarene på forhånd og der er udfordringer i forhold til økonomi, jura og organisation, men vi håber at vi kan byde ind med nogle konkrete erfaringer og løsninger, som deltagerne kan få gavn af » siger Mette Petersen.

»I lokalværket mener vi, at sociale virksomheder og initiativer kan skabe lokal udvikling. Desuden er samarbejde på tværs af arbejdsområder og kompetencer også meget vigtigt for at løfte et landdistriktsområde som Odsherred, siger hun.

»Hvis vi kan gøre en forskel for at højne enkeltpersoners kompetencer, så øger vi hele den sociale kapital og gør det samtidig sjovere at bo her. Og måske også lidt mere stolte. Så vi håber, at rigtigt mange har lyst til at komme og lade sig inspirere,« siger hun.

De fem initiatiativtagere er Gitte Olin Larsen, Medusa – et liv uden vold. Ivan Norman Andersen, ansat i Intern Udvikling i Odsherred Kommune, Mona Hvid, Landliv A/S, Lise Jørgensen, jobkonsulent, Carsten Ørting, Grøn Omsorg, Mette Petersen, Økoliv.nu, grøn og social iværksætter samt medstifter af Egebjerg Landsbyvirksomhed A.M.B.A.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>